تحولات لبنان و فلسطین

روز ۱۴ آبان که با پیگیری‌های فرهنگ‌دوستان استان امسال در تقویم رسمی جمهوری اسلامی ایران ثبت شد، فرصتی ارزشمند برای حفظ ارزش‌ها و شناساندن زبان، لباس، آداب و رسوم دیار علویان به هموطنان با گفتمان‌سازی و برگزاری آیین‌های متنوع است.

روز مازندران و لزوم گفتمان‌سازی برای حفظ ارزش‌ها در دیار علویان

به گزارش قدس آنلاین، آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی رئیس جمهور، مصوبه تعیین مناسبت‌های جدید برای درج در ضمیمه تقویم رسمی کشور که بنا به پیشنهاد وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی در جلسه ۸۶۴ مورخ ۳۱ خردادماه سال ۱۴۰۱ شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد را برای اجرا ابلاغ کرد و در این مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، ۱۴ آبان‌ماه در تقویم رسمی به عنوان "روزمازندران" نام‌گذاری شد.

مازندران یا همان تبرستان از دیرباز بنام دیار علویان نامیده شده چرا که این منطقه عشق و علاقه خود را به خاندان عصمت و طهارت(ع) ثابت کرده و بیش از یک هزار و ۱۷۰ سال محبت به این خاندان در وجود مردمان غیورش نقش بسته است.

۱۴ آبان روز مازندران یادآور حضور علویون در این دیار سبز است و مردمان این منطقه در سال ۲۵۰هجری قمری اولین حکومت شیعی جهان را تشکیل دادند. این قوم در روز خجسته عید سعید فطر ۲۵۰ هجری قمری در مسجد جامع کجور نماز عید را به امامت حسن بن زید علوی برگزار کردند و با برپایی این نماز سنگ بنای نخستین حکومت شیعی در جهان را بنیان نهادند.

بااین وجود نامگذاری نام مازندران و ثبت آن در تقویم جمهوری‌اسلامی ایران فرصت مغتنمی برای گفتمان‌سازی و معرفی توانمندی‌ها و آیین‌های بومی و محلی این دیار است که در هیاهوی زندگی ماشینی به تدریج در جامعه رنگ باخته و اصالت مردم این دیار را به انزوا برد.

مازندران استانی پر از تاریخ افتخارآمیز در کنار طبیعتی بکر و زیبا و مردمانی سخت کوش و با اصالت است که هنگامی که نام مازندران می‌آید زبان‌ها به شماره افتاده و قلم‌ها سست می شود، چراکه دریای پرسخاوتش، دماوند رشیدش، جنگل‌های سبز و سربه فلک کشیده‌اش، دشت‌های وسیع و خوش منظرش، آب و هوای با صفایش، چشمه‌های زلال البرزش، امیر پازواری‌اش، نغمه‌های زهره برای طالبش، ۱۰ هزار شهید خونین‌اش و داغ جوانانش در کربلای پنج و شلمچه در هشت سال دفاع مقدس و خان‌طومان و شهدای مدافع حرمش همگی جلوهای رنگارنگی به این دیار داده که می طلبد در این روز به آن پرداخته شود.

با این حال قرار است همزمان با ۱۴ آبان به مناسبت روز مازندران برنامه های هفتگی از دوازدهم تا هجدهم ماه جاری در استان برگزار شود که به باور کارشناسان باید مسوولان امر علاوه بر تلاش برای احیای آداب و سنن برای گفتمان سازی در ارتباط با اصالت دیار علویان در این روزها برنامه ریزی کنند.

جدول روز شمار هفته مازندران هم گویای آن است مسوولان امر در قاب کلی برنامه‌هایی را برای برگزاری این آیین ترتیب دادند که یادآوری از عالمان و مفاخر دینی و فرهیختگان و نام آوران، ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و استکبارستیزی، تشیع، ولایت پذیری و ترویج فرهنگ فاطمی، ترویج ورزش بومی و تکریم از ورزشکاران و پهلوانان، توسعه صنعتی، علم و فناوری و دانش بنیان، توسعه کشاورزی، گردشگری و حفاظت از محیط زیست و ترویج سنت ها، آیین ها و زبان تبری نمونه ای از این برنامه‌ها است.

روز مازندران و لزوم گفتمان‌سازی برای حفظ ارزش‌ها در دیار علویان

از جشنواره کئی پلا تا برگزاری کشتی لوچو

مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مازندران گفت: جشنواره کئی پلا در ساری و مسابقات کشتی سنتی لوچو در منطقه گنج افروز بابل در کنار چندین برنامه بومی و محلی از جمله برنامه‌های ویژه روز مازندران خواهد بود.

علی رجبی وندچالی افزود: چهاردهم آبان با دستور رئیس جمهور و پیگیری های استاندار مازندران در تقویم جمهوری اسلامی ایران ثبت شد و به دلیل اهمیت این موضوع دبیرخانه ای در استان برای گرامیداشت این روز در قالب برنامه های هفته ای از دوازدهم تا هجدهم آبان ماه امسال تدارک دیده شد.

وی با اشاره به اهمیت گرامیداشت روز مازندران، تصریح کرد: در اولین روز برگزاری این آیین معاون اجتماعی وزارت کشور در استان حضور می‌یابد و نمایشگاه توانمندی های مازندران در قائمشهر گشایش خواهد یافت.

مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری از حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین گرامیداشت تجلیل از نام آوران و مشاهیر مازندران در روز ۱۵ آبان امسال خبرداد و گفت: تیم فوتبال نساجی مازندران هم در اولین بازی رسمی خود در ورزشگاه وطنی قائمشهر با لباسی به عنوان روز مازندران زمین چمن بازی خواهد شد.

رجبی با اشاره برنامه‌های دبیرخانه روز مازندران برای احیای آداب و رسوم در استان، افزود: کئی پلا و کشتی سنتی لوچو غذا و ورزش قدیمی در مازندران است که با برگزاری جشنواره و مسابقات مستمر درصدد احیا این آداب اصیل هستیم.

وی تصریح کرد: تمامی شهرستان‌های مازندران براساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده باتوجه به بافت هر منطقه آیین هایی را برگزار خواهند کرد.

روز مازندران و لزوم گفتمان‌سازی برای حفظ ارزش‌ها در دیار علویان

اهمیت ابعاد ملی روز مازندران

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران با اشاره به ثبت ۱۴ آبان در تقویم رسمی کشور با ابلاغ مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی توسط رئیس جمهور به عنوان روز مازندران، گفت: جای گرفتن در تقویم رسمی کشور موجب می‌شود تا روز مازندران در ابعاد ملی مورد توجه قرار گیرد.

حسین جوادی افزود: البته جای گرفتن در تقویم زمانی یک فرصت محسوب می‌شود که بتوان با برنامه ریزی خلاقانه ازظرفیت های مردمی و حاکمیتی، از این نامگذاری برای اعتلای نام مازندران بهره برد.

وی افزود: روز مازندران تنها محدود به عرصه فرهنگ و هنر نیست و همه ابعاد زندگی مردمان این سامان را دربرمی گیرد، بنابراین همه دستگاه‌ها و اقشار مردم باید برای پاسداشت این روز پای کار بیایند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، دلدادگی و آیین‌های کهن و پرشور عزاداری سید و سالار شهیدان در استان را نمونه‌ای از فرهنگ غنی مذهبی مردم این استان ذکر کرد و گفت: این باور عمیق به حماسه کربلا از دیرباز با زندگی مردم این دیار پیوند خورده است و باید در ابعاد ملی وبین المللی معرفی شود.

جوادی افزود: برنامه ریزی برای بزرگداشت این روز و لحاظ کردن عرصه‌های فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و بومی را در قالب ستاد استانی پیگیری خواهیم کرد تا با تامین اعتبار لازم بتوان محتوای مطلوب بزرگداشت روز مازندران را محقق کرد.

وی ادامه داد: قصد دولتی کردن این روز را نداریم و بر این باوریم که روز مازندران متعلق به همه ی مردم این استان و ایران اسلامی است بنابراین جریان مردمی اساس و محور این بزرگداشت محسوب می‌شود.

روز مازندران و لزوم گفتمان‌سازی برای حفظ ارزش‌ها در دیار علویان

توجه دولت به فرهنگ مازندران

استاندار مازندران با بیان اینکه با تلاش دولت سیزدهم، روز مازندران در تقویم رسمی کشورمان به ثبت رسید، گفت: این امر بیانگر توجه ویژه دولت مردمی به هویت فرهنگی مردم دیار علویان است.

سیدمحمود حسینی‌پور در جلسه ستاد بزرگداشت هفته مازندران، افزود: گروه‌های مختلفی که هویت تاریخی مازندران برای آنان مهم است در این استان فعال هستند و در طول این سال‌ها تلاش های خوبی صورت گرفته است تا هویت و پیشینه تاریخی مردم دیار علویان به درستی ترسیم و بیان شود.

وی با بیان اینکه مازندران به لحاظ گردشگری و مهاجرت رتبه نخست کشوری را در اختیار دارد، بر لزوم حفظ هویت و فرهنگ اصیل مازندران تاکید کرد و در عین حال اظهار داشت: برخی مناطق استان به ویژه در مناطق روستایی، با ورود مسافر و گردشگران به این مناطق، فرهنگ و هویت روستایی نیز دستخوش تغییر شد.

استاندار مازندران از تشکیل و راه اندازی دبیرخانه هفته بزرگداشت استان خبرداد و گفت که در این دبیرخانه، نخبگان و اندیشمندان در قالب کارگروه های مختلف، مسایل مهم مازندران را رسیدگی و نسبت به تهیه طرح جامع برای حفظ هویت استان و احیای سنت های اصیل اقدام می کنند.

حسینی پور با بیان اینکه پس از تهیه طرح جامع حفظ هویت و احیای سنت های اصیل مازندران، در جلسه شورای برنامه ریزی و توسعه استان نیز تصویب می شود، خاطرنشان کرد: تشکیل نخستین حکومت شیعی در مازندران بیانگر هویت بالای ارزشی مردم این استان است.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار مازندران هم با اشاره به تاسیس نخستین حکومت علوی در سال ۲۵۰ هجری قمری در مازندران، گفت: این امر به منزله عدالت طلبی مردم استان است که ریشه در تاریخ دارد.

روح الله سلگی با بیان اینکه مبارزه با استکبار و حق طلبی از ویژگی های بارز مردم دیار علویان است، گفت که تاسیس حکومت علویان برای نخستین بار در مازندران کار بزرگی بود که به واسطه روحیه عدالت طلبی و ایستادگی مردم این دیار در برابر استکبار شکل گرفت.

منبع: ایرنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.